gro.tutinbirtop%40laiciffo  


Рок-фестиваль на понад 400 гостей у невеликому місті: як Южне зустріло літо

Рок-фестиваль на понад 400 гостей у невеликому місті: як Южне зустріло літо

Команда «We're a mess» — Максим, Світлана, Діма та Сашко — десятикласники з Южного, що на Одещині. Друзі мають однойменний рок-гурт й тому на UPSHIFT прийшли з великим бажанням допомогти людям відволіктися від страшних подій навколо.

До участі в програмі команда збиралася у маленькому приміщенні, яке вони облаштували спільно з іншими місцевими музикантами на базі простору Youth Space — прибили для звукоізоляції на стіни радянські килими, принесли свої інструменти та меблі.

На буткемпі UPSHIFT команда розробила проєкт одноденного фестивалю, хоча й ніхто з учасників не мав досвіду організації подібних заходів. Тому підготовка до події для апшифтерів стала можливістю навчитися всього необхідного через виклик, бо затягувати з підготовкою було ніколи.

Для репетицій апшифтери придбали комбопідсилювач для бас-гітари. Така незначна дія мала великий вплив — на репетиції стало приходити ще 3 гурти. «We're a mess» до цього з ними не були особисто знайомі, але на репетиціях гурти утворили справжню южненську рок-спільноту.

Місцем проведення фестивалю обрали палац культури «Дружба». Тут можна було відвідати майстер-класи з гри на барабанах та гітарі, а також виготовити власноруч значок. Ввечері відбувся концерт, на якому виступили гурти «Fair», «45», «Margo band», «Shtab volonteriv band», «We're a mess», а також сольні виступи мали шотландський волонтер Саша Оурі, який заграв на волинці, та Максим Трубніков, Заслужений вчитель України, лідер гурту «Друже Музико».

Загалом фестиваль об’єднав на своїх заходах 478 гостей, серед яких переважно були підлітки! Волонтери увесь час пильнували за кількістю людей, аби у разі повітряної тривоги усі змогли спуститися в укриття.

Підтримати апшифтерів приїхали Данило Межерицький, координатор молодіжних проєктів і програм Одеського регіонального офісу дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Олена Галіцина, координаторка програми UPSHIFT в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях, Вадим Мирошниченко, ментор команди, та інші апшифтери.

«Обрали формат фестивалю, бо дуже хотілося влаштувати великий концерт, щоб людям було веселіше, а то всі сумні ходять, — розповідає Діма, учасник команди. — Людям дійсно сподобалося, всі аплодували та включали ліхтарики. Було реально круто, бо це була жива публіка. Після концерту ми бачили, що люди були радісними та веселими. Досі, коли зустрічаємося з відвідувачами концерту, то чуємо слова подяки, дехто навіть фотографується з нами».

Особисто для Діми UPSHIFT був справжнім стрибком у розвитку своїх вмінь. Ці декілька місяців роботи він згадує хоч і з полегшенням, але з вогниками в очах, бо «We're a mess» вже готує програму нового концерту.

«Навчився всього потрошку. І з документами працювати, і як все це порахувати, і як задизайнити. Та і просто спілкуванню з людьми навчився, ділиться хлопець. мені зараз легше почати розмову, легше про щось попросити та просто сказати».