gro.tutinbirtop%40laiciffo

Команда

Команда "СМС": як апшифтери відновлюють життя у місті , яке постраждало від війни

Команда налагодила співпрацю з місцевою владою, створила новий етнопростір та зареєструвала свою ГО!

У невеликому місті Снігурівка, що на Миколаївщині, велися активні бойові дії 8 місяців. За цей час війна зруйнувала тут інфраструктуру, домівки, але найстрашніше — понівечила долі тисяч мешканців, зокрема, дітей та молоді, які не змогли покинути місто.


Після деокупації молодь міста була виключена із соціальних процесів та потребувала підтримки. Завдяки UPSHIFT команда друзів розробила концепцію молодіжного простору — матеріальне та подієве наповнення. Події у просторі направлені на надання соціоемоційної підтримки для місцевої молоді, дітей та всіх, хто того потребує, заради їх психологічного розвантаження та соціалізації. Тут проводяться арт-терапевтичні заходи в етностилі (писанкарство, ткацтво бісером, силяння, виготовлення свічок тощо) та кіновечори.

Команда налагодила співпрацю з місцевою владою - апшифтерам виділили комунальне приміщеня та надали необхідні матеріали для косметичного ремонту. Учасники власноруч відремонтували кімнату та оздобили стіни, закупили необхідні меблі й матеріали для заходів.

Яка найбільша користь від UPSHIFT?

"Для нас це віра в себе, розуміння, що ми рухаємось в правильному напрямку, — каже учасниця команди Олександра Васильєва. — Навчання на буткемпі було дуже корисним, особливо мозкові штурми - ми не брали рішення з поверхні, а більш комплексно підходили до пошуку рішення та поглиблювались. Ми роздумували над різними ідеями, проте проблема ж була одна і та сама, і це було класно".

Програма дала новий імпульс до позитивних змін в громаді! Апшифтери разом з місцевою молоддю зареєстрували ГО “Активна молодь Снігурівщини”. Команда організації активно співпрацює з відділом культури, молоді та спорту, бере участь у проєкті “Голос громад” та працює над створенням молодіжної ради в громаді.

Надалі команда планує працювати над залученням грантів та розвитком простору, аби в майбутньому він став повноцінним молодіжним центром.