gro.tutinbirtop%40laiciffo  


Як апшифтерки провели культурний фестиваль та залучили на нього понад 1000 людей

Як апшифтерки провели культурний фестиваль та залучили на нього понад 1000 людей

Команда "Дзеркало майстерності" з м. Татарбунари організувала 24 травня фестиваль "Відродження бессарабської народної майстерності". Сам захід відвідало понад 1000 мешканців громади, а після нього ще два тижні команда проводила додаткові майстер-класи з традиційних ремесел.

Попри масштабність проєкту його реалізувало лише 3 учасниці — Настя, Аня та Лера. Дівчата займаються разом рукоділлям в Татарбунарському БДЮТ.

На UPSHIFT команда подалася з проблемою низького рівня відтворюваності народних ремесел Бессарабії серед молоді. Апшифтерки прагнули у своєму проєкті сумістити збереження традицій, підвищення інтересу до них та використання творчих практик для підтримки ментального здоров’я.

"Метою фестивалю було показати, що в Бессарабії досі існують унікальні техніки, які треба пам’ятати та відроджувати, бо цим займалися наші бабусі та прабабусі", — каже учасниця команди Настя.

За 4 дні буткемпу дівчата розробили проєкт фестивалю, який включав 15 майстер-класів, концертну програму та варіння мамалиги. Апшифтерки також знайшли рішення як залучити багато людей, але водночас не наразити їх на небезпеку — запрошення на фестиваль надіслали в школи, кожна з яких мала свій час на відвідини. Звісно, протягом дня долучалися і звичайні гості, але на події був потік цілий день.

"Ми запросили музичні й танцювальні гурти, а також майстрів як з самих Татарбунар, так і з навколищніх сіл. Тут можна було відвідати, наприклад, майстер-класи з соломоплетіння, вишивки, ткацтва, оздоблення етношоперів штампами, — розповідає Настя. — Дітям дуже сподобалося гончарство, вони прям приходили і просили ще".

В якості волонтерів до проєкту долучилися дві інші команди наших апшифтерів з Татарбунар, а саме "Фартові" та "Змотивовані".

Фестиваль був можливістю поглибитися у процеси творчості, поспостерігати за роботою майстрів та спробувати свої сили в різних ремеслах — така діяльність допомогла людям зняти стрес, зосередитися на моменті та відновити емоційний баланс.

Проєкт апшифтерок викликав значний інтерес та попит на проведення творчих занять. Саме тому «Дзеркало майстерності» організували додаткові активності та проводили їх ще два тижні після фестивалю. В результаті дівчата залучили ще 110 людей.

"На проєкт ми потрапили з 3 спроби, ми щоразу доопрацьовували нашу анкету, — ділиться Настя. — Ми поставили собі ціль і вирішили, що підемо до кінця, тому результат перевершив усі наші очікування".